כידוע לכל, עובד שפוטר, ובמקרים מסוימים גם עובד שהתפטר, זכאי לפיצוי כספי, כאשר נכון להיום הפיצויים מועברים באמצעות הפרשה חודשית ייעודית מטעם המעביד. עובדה זו מאפשרת לעובד לקבל החלטה האם למשוך את כספי הפיצויים, או לחלופין להשאיר אותם, ובכך לתמוך בחיסכון הפנסיוני. 

היכן אם כן הבעיה? לא פעם קורה שכאשר מושכים את סכום הפיצוי, נגבה מס שלא בצדק, וכאשר אנשים כלל לא מודעים לכך, או לא חולמים לבדוק זאת, מדובר בהפסד של אלפי שקלים. מבקשים לבדוק אם גבו מכם מיסים שלא בצדק? בהחלט כדאי, במיוחד כיוון שניתן לקבל החזר, ואף באופן רטרואקטיבי, מהיר ויחסית פשוט.

מה אומר החוק?

 

טרם נעבור להסביר כיצד בודקים וכיצד פועלים, ראשית נעצור לעשות סדר. בגדול כספי פיצויים שמגיעים לגובה של שנת עבודה (כפול מספר שנות עבודה), או לתקרה מוגדרת שממשתנה מדי שנה, אינם כרוכים בתוספת מס. מתי אם כן המצב שונה? כאשר המשכורת גבוהה מהתקרה. במקרה שכזה הפיצויים כן יהיו חייבים במס. כמו כן, ברגע שכספי הפיטורין נמשכים כקצבה חודשית ביחד עם כספי הפנסיה, שוב לא אמורים להתקזז מהם מיסים. 

כאן נחדד שאם השכר החודשי שמהווה בסיס לסכום הפיצוי נמוך מהתקרה המוגדרת, בהחלט רצוי לפעול – נדרש לבקש פטור ממס הכנסה. כמו כן, אם בוחרים להפקיד את כספי הפיצויים בביטוח הפנסיוני/בקופת גמל בצורת “רצף קצבה”, מס הכנסה יהיה הצד שבוא היום ישלם מס עבור הקצבה החודשית. 

טיפ: למרות שניתן לנצל פטור ממס, יש לבחון זאת לצד גורם מקצועי, כגון יועץ מס או רואה חשבון, וזאת כיוון שבהמשך הדרך הפטור עשוי לפגוע בהטבות מס עתידיות.

 

מדוע נגבה מס ללא הצדקה?

 

יש לא מעט סיבות לכך שאנשים נדרשים לבחון החזר מס על פיצויים, להלן 3 סיבות עיקריות:

  1. לעיתים אנשים פורסים את תשלומי המס. נרחיב על כך בפסקה הבאה.
  2. בעת משיכת הפיצויים נגבה בטעות מיסוי מיותר.
  3. לעיתים הפיצוי מתווסף למשכורת. במקרה שכזה ערך הפיצוי נלקח בחשבון כאשר מבצעים חישוב חבות מס, משמע ערך הפיצוי מגדיל עבור אותו חודש את חבות המס. פה ראוי לציין שכדי להימנע מכך רצוי להפקיד את סכום פיצוי בקופת גמל, בקרן פנסיה וכדומה, כך שהסכום לא ישפיע על גובה חבות המס. מכאן שאם סכום הפיצוי התווסף למשכורת, שולם על כך מס ולאחר מכן סך הפיצוי הופקד בצד, בהחלט ייתכן שמגיע לכם לקבל החזר מס בגין פיצויים.

נדרשים לשלם פיצויים? תדאגו שהם יהיו מופחתים!

 

לעיתים אנשים נדרשים לשלם מיסים עבר כספי פיצויים, ולכן טוב לדעת שניתן למזער את גובה המס. כיצד? אפשרי לפרוס את תשלומי הפיצויים לטובת חישוב חבות מס, מקסימום עד ל6 שנים. כאן נחדד שאם יש ירידה בהכנסה החודשית, מוטב לפרוס את התשלומים קדימה. מנגד, אם כיום מרוויחים יותר לעומת שנים קודמות, מוטב לפרוס את תשלומים “אחורה”. 

מדוע אנו מציינים זאת? מעבר לעובדה שמדובר בדרך התמודדות מושכלת עם תשלומי מס, יש לקחת בחשבון שאם פרסנו קדימה את תשלומי המיסים, אך בפועל הכנסה נמוכה מהצפוי, הרי שייתכן שמגיע החזר. 

סיטואציה משלימה שמצריכה לבחון החזר מס

 

אם עובד יוצא לחל”ת, מפוטר או אפילו מתפטר, כך שהוא אינו עובד חלק משנת המס, הוא עשוי להיות זכאי להחזר מלא/חלקי של מס הכנסה, וזאת מתוך נקודת הנחה שהעובד ימשיך להרוויח לאורך השנה אותו דבר. אומנם לא מדובר בסיטואציה שנוגעת ישירות להחזר מס בגין משיכת פיצויים, אך כן מדובר בתרחיש מאוד שכיח שעשוי לזכות בהחזר מס.

כך מרוויחים את המרב!

 

חושבים שמגיע לכם החזר מס על משיכת פיצויים? ובכן במקרה שכזה נדרש לבצע תיאום מס הכנסה. יש לגשת לפקיד השומה מטעם מס הכנסה ולערוך מולו בירור, כאשר חיוני לדעת שניתן לפעול באופן רטרואקטיבי, עד כ6 שנים אחורה.

לסיכום נציין שלא רק שניתן לקבל החזר מס פיצויי פיטורין, אלא גם ישנן דרכים להטיב מראש את התנאים, וכיוון שמדובר בלא מעט כסף, נדרש לקבל מערך החלטות מושכלות. אינכם בקיאים בתחום? בכל הנוגע לקבלת פיצויים מטעם העבודה, מוטב להתנהל לצד ליווי מקצועי. בהצלחה!

כותב המאמר: צוות האתר

הצוות שלנו ב-WINTAX מורכב מיועצי מס מקצועיים ומסורים שסייעו לעשרות אלפי משקי בית בקבלת החזרי מס גבוהים ממס הכנסה. עם שנים של ניסיון וידע עמוק בתחום, הצוות שלנו מתמחה במיצוי כל הזכויות וההטבות על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור לקוחותינו. אנו גאים להציע שירות אישי, מקצועי ואמין.

בדיקת זכאות ללקוחות חדשים
25
שנות ניסיון
מייצגים מורשים במס הכנסה וביטוח לאומי

מס’ מייצג
311191100
רשות המיסים המוסד לביטוח לאומי
מייצגים מורשים במס הכנסה