הצוות שלנו ב-WINTAX מורכב מיועצי מס מקצועיים ומסורים שסייעו לעשרות אלפי משקי בית בקבלת החזרי מס גבוהים ממס הכנסה. עם שנים של ניסיון וידע עמוק בתחום, הצוות שלנו מתמחה במיצוי כל הזכויות וההטבות על מנת להשיג את התוצאה הטובה ביותר עבור לקוחותינו. אנו גאים להציע שירות אישי, מקצועי ואמין.
שמעתם על תיקון 190 ולא בדיוק ברור האם הוא משחק לטובתכם, ואם כן באיזה אופן? מבקשים להבין האם מדובר בסעיף שרלוונטי עבורכם, מדוע רבות דובר עליו לאחרונה, עבור מי הוא בעייתי ואף כיצד ניתן לנצלו על הצד הטוב ביותר? כל מה שחשוב לדעת על תיקון 190 מוגש עבורכם כאן!
מהו תיקון 190?
בשנת 2012 נכנס לתוקף תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. התיקון נוגע במגוון נושאים, אם כי מה שהכי מעניין לדעת זה שלאחר גיל 60 הוא מאפשר להפקיד מגוון כספים בקופת גמל, כאשר ניתן למשוך את הכספים כפנסיה חודשית מבלי לשלם מס – לכל החיים וללא תקרת משיכה.
רוצים למשוך את הסכום באופן חד פעמי? גם זה אפשרי וגם כאן מסתתר יתרון משמעותי. במקום לשלם 25% נומינלי מס רווחי הון, משלמים רק 15% ריאלי.
מתי ניתן למשוך קצבה חד פעמית בהתאם לתיקון 190?
על מנת למשוך קצבה מוכרת בהתאם לתיקון 190 (לצד תנאים משופרים), יש להגיע לגיל 60, יש לוודא שהכספים הופקדו לאחר התאריך שבו התיקון נכנס למשוואה (לאחר שנת 2012), העמית נדרש לקבל קצבה חודשית שגבוהה מ4,850 ש”ח (הסכום מתעדכן מדי שנה) ונדרש לחתום על הצהרה שמתייחסת הן לתקרת ההפקדה והן לקופת הגמל הרלוונטית.
עם זאת, כאן נחדד שהכספים שהופקדו לאחר שנת 2012 צרכים להיות מוכרים כקצבה מוכרת. מהי המשמעות? ובכן מדובר בקצבה מזכה – סכום מקסימלי שכרוך בהטבות מס. בהנחה ומופקדים בקופת הגמל כספים שאינם נוגעים להפקדה מזכה, בעת ההפקדה לא יתאפשר ליהנות מהטבות מס.
מהי המשמעות של תיקון 190 עבור עצמאים?
תיקון 190 מאפשר לעצמאים להפקיד לקופת הגמל סכומים רצויים ולמשוך אותם באופן חד פעמי, או כקצבה חודשית פטורה ממס (לתמיד), אם כי כמובן שלאחר גיל 60. עוד נחדד שאם בוחרים למשוך את הסכום באופן חד פעמי, לא ניתן ליהנות מפטור מלא במס, אלא קיים מס בשיעור 15% נומינלי ממרכיב הרווח היחסי – במקום 25% מס ריאלי ממרכיב הרווח. מהי אם כן המשמעות? מעבר לעובדה שמדובר בשיעור מס מופחת, גם מדובר בהטבה שבאה לידי ביטוי בשלל סיטואציות נקודתיות.
אלו יתרונות מציע חיסכון בקופת גמל בהתאם לתיקון 190?
יש לא מעט יתרונות בהשקעה בקופת גמל בהתאם לתיקון 190. אלו הם היתרונות העיקריים:
- בכל הנוגע לכספי פיצויים, זוכים להשאירם בקופת גמל, וזאת לאחר שנוכו מהם מיסים, משמע מרגע ההפקדה מדובר בסכום נזיל.
- בהנחה והעמית נפטר, המוטבים זוכים להשאיר את הכספים בקופת הגמל. בהנחה והמוטב יקבל החלטה למשוך את הכספים, הם יהיו נקיים ממס – מדובר ברווח משמעותי!
- עלייה בשיעור הפטור ממס עבור קצבה מזכה – הכנסה מפנסיה חודשית. שנסביר? אט אט התנאים משתדרגים. מ52% פטור ממס (נכון להיום), בשנת 2025 עתידיים להגיע לשיעור של 67% פטור ממס. מעבר לכך, שיטת החישוב שונתה. כלומר אם עד התיקון הפטור עבור הקצבה המזכה הושפע מהמכפלה של הפנסיה המשולמת בשיעור הפטור, הרי שכיום החישוב יותר מתחשב. כיצד? הקצבה המזכה מושפעת מהמכפלה של שיעור הפטור בפנסיה, בתקרת הפטור/בפנסיה המשולמת.
- באמצעות תיקון 190 מס הכנסה “יש כפל מבצעים”. אפשר ליהנות הן מפטור מס על קצבה מזכה והן מפטור מס על קצבה מוכרת.
- קצבת שאירים הופכת להיות פטורה ממס, בהתאם לנתוני תקרת הקצבה המזכה.
- אם בוחרים, אפשרי לפרוס הפרשי קצבה עד כ6 שנים אחורה.
- בכל הנוגע לקופת גמל, נהנים מנזילות גבוהה, המס על רווחים מתממש רק במועד המשיכה, עד למועד המשיכה הסכום גדל מבלי שנדרש לשלם מס (למשל על מסלולי השקעה) ואף ניתן לעבור בין מסלולי השקעה מבלי לשלם מס.
חסרונות
אומנם שאירים נהנים מפטור ממס, אך התיקון מגדיר היטב מיהם שאירים. רק מי שהוא הורה, ילד או בן/ת זוג, משמע לעיתים מיקוד ההגדרה עשוי להתגלות כבעיה.
בסיטואציות מסוימות, התיקון עשוי לפגוע באפשרות להשיג בעוד כמה שנים פטור ממס על סך הקצבה, במיוחד כיום כאשר אנשים נוהגים לעבור מקומות עבודה, כך שנמצאים “בין עבודות” ולכן ונעזרים בכספי פיצויים לצד פטור ממס בתקופת אבטלה.
מי עשוי להרוויח את המרב מתיקון 190?
התיקון עשוי להשפיע לטובה בעיקר על שכירים שמרוויחים פי 2 מהשכר הממוצע, ובו זמנית עבור מי שמחפש אפיק שונה מבחינת השקעה. כמו כן, מבחינת פנסיונרים מדובר במתנה. לא רק שנמנעים מתשלומי מס על הרווחים, אלא גם מדובר באפיק שמציע השקעה גמישה, חיסכון בדמי ניהול (בעיקר אם מתמקדים בקופת גמל בניהול אישי) ופיזור סיכונים חשוב.
כמה ניתן להפקיד בקופת גמל בהתאם לתיקון 190?
בכללי, ניתן להפקיד כל סכום רצוי, אם כי קיימים סכומי תקרה עבור הפקדה של תשלומים פטורים ממס, ואכן בעת משיכה יש לחתום שהסכום שהופקד לא עבר את הסכום הנקוב. מה עוד? ראוי לדעת שישנה השפעה ישירה לגיל של העמית על סכום ההפקדה. כך למשל נציין שעד גיל 60 ניתן להפקיד עד כ 10,303,160 ש”ח, אך מגיל 70 ניתן להפקיד רק עד כ 7,952,9000 ש”ח.